Motto: Geef nooit op: onbegrip of bewondering?

De tweede helft van het seizoen 2022 is in volle gang. In de poule waar Amsterdam Capitals HB U21-2 (aka Junioren 2) uitkomt is de spanning hoog. Als je puur naar de stand kijkt, dan lijkt het een poule die duidelijk uit een top 3 en een bottom 3 bestaat. De oplettende sportanalist ziet echter dat ook de bottom 3 vaak voor een verrassing zorgt. Zo is Quick bezig met een enorme comeback. Quick heeft ondanks een moeizame start Kinheim onlangs dik verslagen én met maar 1 punt verschil verloren van de Braves (#1). De Capitals waren dus gewaarschuwd!

Coach Gian Carlo besloot om te starten met onze Taiwanese transfer Paul. En het was meteen raak. Een harde strakke bal tussen 2 en 3. De korte stop was echter alert, verwerkte de bal prima en wist Paul op het 1e honk uit te gooien. Niet helemaal de start wie men had verwacht, maar wel prachtig om te zien. Joey, Jesper en Jensy wisten ook wel raad met de pitcher die heerlijk aan de wedstrijd begon. Drie maal een honkslag, waarbij Jensy helaas uit ging op 1 (weer door de korte stop), maar hij sloeg wel Joey binnen (RBI 1). Willy kreeg vier wijd, en Hamza drie slag waardoor de slagbeurt een beetje met een sisser uitging. 

Na deze lekkere start kwam de wedstrijd in een bijzondere fase. Pitcher Joey had een zeer goede dag, en wist de eerste zes  (6!) slagmannen met drie slag uit te gooien. De slagmannen wisten er gewoon geen raad mee. Jesper zat solide achter de plaat waardoor er geen onnodige mensen met 3 slag toch het 1e honk konden bereiken. Aan slag hadden de Capitals iets minder plezier en succes in de 2e inning dan in de eerste; men moest het doen met een combinatie van 4-wijds, 3-slag en een infield vangbal. 

De oplettende lezer begrijpt dat de stand na twee innings nog altijd 0-1 was. Geen ramp, maar nog geen lekkere basis in een sport waar zo’n klein verschil met 1 harde mep ongedaan kan worden. Go Capitals! Deze boodschap hadden de Capitals goed begrepen! Paul, Joey, Jesper en Jensy sloegen er op los. (Joey en Jesper allebeid RBI 1). Jesper ging helaas uit op 1 op een pick off. Of de call van de scheids terecht was of niet maakt weinig uit (scheids heeft immers altijd gelijk) – het was een leermomentje over de risico’s van dreigen. Willy ging met drie slag uit – tot vreugde en misschien wel verrassing van zijn oude club Quick. Ook Hamza moest 3 slag incasseren en zo kwam de stand op 0-4 aan het einde van de top of the third inning. 

Slagman #7 van Quick werd lelijk geraakt en kwam op het eerste honk. Nu is honkbal vrij eenvoudig terug te brengen tot een Cruyffiaanse logica. Zolang men niet voorbij het derde honk komt kan de tegenstander niet scoren. Willy, Jesper en Joey hadden dit goed door en hielden de loper enorm lang op 1. Willy was scherp en verwaerkte alle pogingen solide! Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren ooit een speler zo lang op 1 te hebben zien staan. Well done!. Joey vergat desondanks niet om zich te concentreren op speler 8 tm 10, en met weer drie keer drie slag was de inning voorbij met een stand van 0-4.

Het lot van de wedstrijd lag nu in de handen van de tweede helft van de slagvolgorde van de Capitals. En die groep had er zin in. Jay: honkslag, Milo, honkslag & RBI 1 , Lefty Lucas, 4 wijd, Ruel, honksag, Elliot, uit op 1 maar wel RBI 1!. De top van de slagvolgorde nam het stokje gretig over. Bij Quick stond het zweet inmiddels in de handen; spelers, coaches, publiek had moeite de spirit terug te krijgen. En daar heb ik begrip voor. 

Paul, honkslag. Joey, honkslag en RBI 1. 
Jesper: honkslag en zeer bijzondere RBI: Onze vriend Ruel ging namelijk als een speer naar de thuisplaat. Met nog een liniaal afstand van de plaat keek hij de catcher recht in de ogen en besloot terug te gaan naar 3. Liever insluiten dan uit. De catcher reikte zijn go-go-gadget arm uit maar het mocht niet baten. Ruel liet de catcher achter in een grote stofwolk. Ruel lette goed op, paste de geleerde techniek toe en kwam veilig thuis tot groot genoegen van vriend en vijand. Paul stond inmiddels op drie te genieten en iedereen kon weer even op adem komen. 

Jensy: heerlijke tweehonkslag het rechtsveld in. Willy en Hamza hadden minder geluk. 3-slag en een lelijke hit by pitch (voor het team !!). Jay sloeg zijn tweede honkslag deze inning (RBI 1) en Milo sloeg voor het eerst in tijden weer eens een vangbal. Met 0-12 was het de beurt aan Quick om de schade te herstellen. 

De eerste slagman kwam met 4 wijd op 1 (herinnert u zich Cruyff nog?). Nul houden is nul houden Capitals!  En dat had men goed begrepen! De derde slagman sloeg namelijk een prachtige bal het midfield in. Paul had de bal snel te pakken en gooide strak op Jensy. Jensy was zeer alert zoals het hoort op 3! Hij kreeg de bal namelijk nadat de loper er was. Kansloos denkt u? Welnee, de loper liet namelijk in de snelheid het honk los en dat moet je niet doen tegen de Capitals. Vastberaden tikte Jensy de loper uit. Ode aan Cruyff. Hulde aan Paul en Jensy. 

Joey had de ene na de andere speler uitgegooid deze wedstrijd. En toen was het de eer aan Milo om te picthen. Hij had er zin in, maar maakte het zichzelf moeilijk. Hij gooide zijn eerste speler namelijk uit met 3- slag. Einde wedstrijd was de algemene indruk. Inpakken, en Ajax kijken. Maar nee: de coach van Quick was vastberaden en bloedfanatiek. Er stond pas 117 minuten op de klok. En een wedstrijd duurt minimaal 120 minuten. Op het moment zelf leidde dit tot onbegrip. De stand was immers 0-12. Nu de emotie is gaan liggen vind ik het stiekem wel bewonderingswaardig. Als je van de laatste plek af wilt komen moet je alles op alles zetten. Al is de kans van slagen wellicht klein. 

Welnu: de eerste Capital spelers moesten weg, en coach Gian Carlo was zo lief een speler naar zijn werk te brengen. Zonder coach, Jay en Lucas moest het resterende team de eer veilig stellen. En dat lukte prima: de Capitals maakte twee mooie punten: Elliot via vier wijd, en goed honklopen. En Paul kwam binnen op mooie hits van hemzelf en van Joey. Einde top of the fourth: 0-14. 

Ik zal tot afronding over gaan. De eerste slagman kwam op de honken, maar door slim veldwerk niet voorbij Jensy op 3. Pitchers Milo en later Paul deden hun werk. In en outfield werden iets meer aan het werk gezet wat nodig was om de energie in het spel te houden. Al met al wist Quick 4 punten te halen in deze verrassende en ietwat gedemotiveerde laatste inning. Eindstand 4-14. Dit brengt de Capitals op een nog stevigere gedeelde tweede plaats in de poule. 

Well done team en Gian Carlo! Next Matchday: 10 september, 14:30u thuis. Komt allen!!