Amsterdam Capitals is de Honkbal/Softbalclub voor Amsterdam Oost en Diemen, gelegen op het Sportpark Middenmeer. 

In 2022 ontstond de club uit een fusie van OVVO Amsterdam en TIW-Survivors uit Diemen. Amsterdam Capitals werd daarmee in één klap een van de grotere honk- en softbalverenigingen in de regio. Het heeft zo’n 200 leden verdeeld over 12 teams. Er is een grote jeugdafdeling en het eerste honkbalteam speelt in de derde klasse. De ambitie is dat de vereniging op termijn doorgroeit zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit.

Zowel OVVO als TIW-Survivors kennen een roemruchte geschiedenis. OVVO is een van de oudste honkbalverenigingen in Nederland. Oorspronkelijk was de vereniging een onderdeel van de in 1915 opgerichte gelijknamige voetbalvereniging. Van 1947 tot en met 1977 speelde het eerste team 31 seizoenen onafgebroken op het hoogste niveau en de succesjaren waren vooral eind jaren veertig, begin de jaren vijftig van de twintigste eeuw toen het eerste honkbalteam zesmaal de landstitel behaalde.

Een gedeelte van de geschiedenis van TIW-Survivors ligt ook in Amsterdam Oost. Daar begon in 1924 de voetbalclub V.V.G.A. (Vereniging Voor Gemeente Ambtenaren) met een honkbalafdeling. In 1966 veranderde de honkbalafdeling haar naam in H.V.G.A. (Honkbal Vereniging Giants Amsterdam) en ging spelen op Sportpark Ookmeer. In 1967 verhuisde de vereniging alweer naar het Sportpark de Diemen om daar verder te gaan als Giants Diemen. Ook dat was maar van korte duur, want in 1970 vertrok de club naar sportpark Spoorzicht aan de Harmonielaan in Diemen.

Als een van de stichtende leden van de Nederlandse honkbalcompetitie in 1922 richtte de voetbalclub Ajax een honkbalafdeling op. In de jaren 60 speelde Ajax zijn thuiswedstrijden op de velden van OVVO aan de Kruislaan in Amsterdam-Oost. In vier periodes werden 39 seizoenen op het hoogste honkbalniveau doorgebracht. Ajax werd landskampioen in 1924, 1928, 1942, 1948. In 1972 besloot Ajax haar honkbalvereniging op te heffen en men besloot te fuseren met Giants Diemen. Luycks was de eerste sponsor die de club steunde, die daarna doorging als Luycks Giants. In 1974 kwamen de softbaldames van De Geuzen over naar Diemen.

In 1987 is Survivors Diemen opgericht nadat een gedeelte van de Giants naar Almere was verhuisd. De ‘Survivors’ bleven achter in Diemen. Niet lang daarna is de club gefuseerd met de vereniging H.C. TIW (HonkbalClub Trainen Is Winnen) uit Amsterdam en als TIW-Survivors is de club naar een nieuw sportterrein aan de Sportlaan in Diemen gegaan. In 2016 is Vatos Amsterdam ook onder de vlag van Survivors komen te vallen. Deze club heeft haar oorsprong in OVVO en speelde al een aantal jaar op de velden van Survivors.

Wist je dat Johan Cruijff (bij Ajax) en Johan Neeskens (bij R.C.H.) honkbalden tussen de voetbalseizoenen?

eerste-jaar-Gaints_1973_breed